Titel

uit de praktijk | mvo beker - cordaid memisa, biological solutions

Pagina
Navigatie cordaid memisa biological solutions
Inhoud
Elke arme vrouw in de dorpjes van Bangladesh ziet het om haar heen: moeder worden kan dodelijk zijn.
Vrouwen bevallen thuis in hun hutje. Er is geen medisch personeel in de buurt van deze dorpen. Complicaties worden dan ook niet op tijd herkend. Bovendien trouwen veel meisjes in Bangladesh al voor hun vijftiende. Meer dan een kwart van alle meisjes raakt zwanger, terwijl hun lichaam daar nog niet klaar voor is.

Er gaat vaak te veel mis: onverantwoorde, risicovolle thuisbevallingen leiden tot een hoog sterftecijfer onder deze moeders.

Wat doet Cordaid Memisa?


Cordaid Memisa wil de moedersterfte halveren in 270 dorpen in Bangladesh. Samen met de Pidim foundation richt Cordaid Memisa negen basiskampen in langs de hoofdweg. We trainen 99 bijgeschoolde traditionele vroedvrouwen zodat zij vrouwen beter kunnen helpen dankzij bijvoorbeeld:

  • zwangerschapscontroles
  • testen op ziektes die zowel de moeder als het ongeboren kind in gevaar brengen
  • medicijnen
  • begeleiding tijdens de bevalling
  • doorverwijzing naar het ziekenhuis bij complicaties
  • consultaties van moeder en kind na de bevalling

Zij zetten zich daarnaast in om ongewenste zwangerschappen onder jonge meisjes te voorkomen: zij geven bijvoorbeeld jongeren in de dorpen voorlichting over de gevaren van vroegtijdige zwanger-schappen en hoe dat voorkomen kan worden. We willen dat er minder meisjes (jonger dan 18) zwanger worden.Hieronder een verhaal van een (te) jonge moeder:

Het verhaal van de 14 jarige Kracinu uit Bangladesh: veilig bevallen.

Kracinu, je bent pas 14 jaar. Ben je niet veel te jong om moeder te worden?

"Achteraf misschien wel. Ik wist helemaal niet hoe gevaarlijk het is om op mijn leeftijd zwanger te zijn. Vorig jaar ben ik uitgehuwelijkt aan een jongen in ons dorp. Dat gebeurt met heel veel meisjes. Na de bruiloft werd ik vrij snel zwanger.

Mijn ouders hadden me er niet op voorbereid. Zij wisten net zo min als ik dat een zwangerschap gevaarlijk kon zijn op mijn leeftijd. Ik ging ook niet naar zwangerschapscontroles, want ik wist niet waarom dat nodig was. Bovendien zou ik ver moeten lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek. Ik was al behoorlijk lang zwanger toen een gezondheidswerker bij ons in het dorp kwam. Toen ze mij zag, haalde ze me over om toch een keer naar de zwangerschapscontrole te komen. Vlak voor mijn bevalling heb ik dat gedaan. De verpleegster zei dat ik veel beter voor mijzelf moest zorgen. Ik moest beter gaan eten en vaker mijn handen wassen. Anders zou mijn baby gevaar lopen. Dat soort dingen wist ik helemaal niet."

Kracinu, hoe is jouw bevalling verlopen?

"Mijn bevalling was heel pijnlijk en moeizaam. Het had niet veel gescheeld of mijn dochter en ik hadden het niet overleefd. Ze werd veel te vroeg geboren. En het was maar de vraag of ze het zou redden, want ze had ondergewicht. Volgens de verloskundige kwam dat doordat ik zelf nog zo jong ben. Het kindje had niet goed kunnen groeien in mijn buik. Zelf verloor ik bij de bevalling veel bloed. Het was onze redding dat we in de kliniek waren. Daar konden ze ons goed verzorgen.
Met mijn baby gaat inmiddels goed. Ze is een beetje gegroeid en sterker geworden. De dagen na haar geboorte was ik veel te zwak om voor haar te zorgen. Nu kan ik dat wel. We zijn weer thuis en ik zorg zelf voor mijn kindje."

Hoe is jouw kraamtijd verlopen, Kracinu? Wie leert jou hoe je voor je baby moet zorgen?

"Mijn moeder heeft me geleerd hoe ik borstvoeding moet geven. Ze helpt me zoveel mogelijk. Daarnaast komt de gezondheidswerker van de kliniek af en toe langs om te kijken hoe het gaat. Ze vertelt me dan bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om goed te eten. Dat ik mijn huis schoon moet houden. En dat ik mijzelf en m’n dochter goed moet wassen. Dan hebben we minder kans om ziek te worden. Ik zou graag nog een kindje willen. Maar voorlopig niet. Ik weet nu dat het beter is om een paar jaar te wachten. Als ik wat ouder ben is een zwangerschap minder gevaarlijk. Nu ik een dochter heb, wil ik zelf ook gezond zijn, zodat ik voor haar kan blijven zorgen."
 mvo beker - cordaid memisa, biological solutions